Vezetéses halláscsökkenés

2019.03.27

Vezetéses halláscsökkenés akkor alakul ki, amikor a hang útja akadályoztatva van akár a hallójáratban, akár a középfülben. A vezetéses halláscsökkenéssel élők esetében a hang eleve kisebb hangerővel jut a belső fülben lévő cochleába.

Hiábavaló vizsgálatok

Cikksorozatom legutóbbi részében arról írtam, hogy úgy tűnik, kislányom a hiperérzékenység tüneteivel rendelkezik és bár ez igaz is lehet, a felmerülő hallásproblémákra sajnos ez sem ad egyértelmű magyarázatot.

A korábbi SZTK-s, majd EduKid-es, illetve Victofonos audiológiai vizsgálatokkal lyukra futottunk. Nem hoztak javulást és a probléma egyértelmű okára sem derült fény. Egyik helyről a túlhallás, másik helyről pedig a figyelemzavar fogalmával ismerkedhettünk meg és bár minden kezelést becsülettel végig csináltunk, nem történt változás. Az iskolai lét hozta az egyetlen pozitív eredményt az írás, olvasás és beszédfejlődés tekintetében, valamint a pontos visszacsatolást a tanítók részéről: kislányom nem hall jól, folyamatosan visszakérdez.

Így hát újra nyakamba vettem az internetet és szorgosan olvasgatni kezdtem.

Hallókészülék kell?

Most már abból indultam ki, hogy a lányom halláscsökkenéssel küzd. És ha ez igaz, akkor ki lesz számomra a megfelelő specialista? Vettem egy mély levegőt és döntöttem: irány a hallókészülékek világa.

Két szempont lebegett előttem: kell egy magán orvos, aki kórházban is dolgozik és így el tudja végezni az eddig nagy ívben került BERA-t (altatásban végzett objektív vizsgálat), illetve kell egy hallókészülékes specialista is. Nem kellett sokáig keresnem, a két célzott kulcsszó hamar összefüggést talált gugli mezején; így jutottam el a Ju-Med Egészségcentrum oldalára, akik együttműködnek a Widex Hallásgondozóval. Kértem időpontot és mentünk.

A szakorvos megvizsgálta a kislányom fülét és elmondta azt, amit eddig is tudtam: a dobhártya ép, nincs semmi látható elváltozás. Javasolta, hogy menjünk át a rendelőben működő Widexhez audiológiai vizsgálatra.

Vezetéses halláscsökkenés

Az audiológiai vizsgálat maga nagyon hasonló volt az eddigiekhez, lányom együttműködésével zajlott, miközben a szakértő számítógépen jegyezte fel az eredményeket.

Ami most először hangzott úgy, amire már oly' régóta számítottam: kislányomnak vezetéses halláscsökkenése van.

De egy vélemény nem vélemény és azonnal leszervezett nekünk az újpesti központjukba egy másik vizsgálatot, hogy két külön forrásból legyen eredményünk. Már ekkor pedzegette, hogy véleménye szerint ha BERA-t csináltatok, Pécsre menjek, ne Budapestre. És ami a legfontosabb: nem lerázni akart minket, hanem segíteni. Mindezt teljesen ingyen.

A vezetéses halláscsökkenést a következő tényezők okozhatják:

  • Felgyülemlett fülzsír
  • Otitis media - Középfülgyulladás
  • Cholesteatoma - Daganat a középfülben
  • Otosclerosis - Csontosodási zavar a középfülben

Még aznap délelőtt átautóztunk Újpestre és a vizsgálatra behívtak még egy szakértőt az eredmények elemzésére. Végül megerősítették az első diagnózist és egy érdekes mondat hangzott el a szakértő szájából: "Kislányom a szemével hall." Ez eddig nem jutott eszembe, de tényleg így van. Ő is a pécsi FOG Klinikát ajánlotta BERA-ra és mivel azonnal rábólintottam, felhívta az ottani doktornőt, dr. Németh Adrienne egyetemi adjunktust és két héttel későbbre kaptunk is időpontot.

Pécsi utunkra a megelőző este mentünk, hogy lányunk pihent legyen a másnapi vizsgálatokra. Meggyőződésem volt, hogy BERA-t csinálnak majd és bár ebben a korban már nem altatnak (8 éves), mégis elbódítják a gyereket. Nagyon-nagyon féltem, belül zokogtam. Mivel időpontra mentünk, nagyon rövid várakozást követően bejutottunk a doktornőhöz. Megnézte a fülét és azt mondta, hogy látva a Widex-es eredményeket, van egy gyanúja, aminek igazolásához nincs szükség BERA-ra. Ekkor koppant egy óriási kő a padlón, a szívemről...

Épületen belül három helyre mentünk, mindegyik audiológiai vizsgálat volt, de különböző. A fülhallgatósnál például volt olyan, hogy számokat és szavakat kellett visszamondania, a tympanometriás mérésből pedig szintén többféle volt. Kislányunk végig együttműködött és apukájával mi is végig vele lehettünk.

Audiológiai vizsgálat Pécs - FOG
Audiológiai vizsgálat Pécs - FOG

Otosclerosis

A vizsgálati eredményekkel visszamentünk a doktornőhöz. Azt mondta, hogy igazolódni látszik a gyanúja. A diagnózis otosclerosis. Egy újabb tanulmányozni való dolog, hurrá!

Az otosclerosis röviden a belsőfül csontos tokjának betegsége. Jellemzően azokon a területeken alakul ki, ahol az embrionális porcszövet fennmaradt. Ez annyit jelent, hogy belül van egy porc vagy csontocska, ami meggátolja a hangok tovább terjedését, de a betegségről és annak orvoslásáról egy későbbi cikkemben írok majd.

Természetesen ez még mindig egy gyanú, 100%-os bizonyosságot egy CT vizsgálattal kaphatunk. A doktornő kért nekünk időpontot a pécsi Diagnosztikai Központba CT-re, április 4-én megyünk (kislányom ott ünnepli majd 8. születésnapját). A vizsgálat eredményeit eljuttatjuk a doktornőnek és ezt követően derül ki, mi a további teendő: műtét, hallókészülék vagy valami alternatív lehetőség.

Egy biztos: sikerült megtalálnom a megfelelő helyet, még ha utaznunk is kell érte. Végre jó kezekben vagyunk! Ha audiológia, csak a Widex! Felejtsd el a többit! Már csak azért is, mert visszanézve a korábbi leleteket, a vezetéses halláscsökkenés diagnózisát több eredményen feltüntették, de senki sem mondta, hogy mit tehetünk ellene.

Folytatom...