Mi a túlhallás?

2017.03.23

A túlhallás sokakat érinthet, de nem mindenki tudja, hogy létezik. Diszlexia, diszgráfia, figyelemzavar, hiperaktivitás. Ismerősek, ugye? A szakirodalom szerint ezek tüneteit húsz százalékban a hallás, húsz százalékban a látás, a maradék hatvan százalékban pedig mindkét érzékelési forma sérülése okozza. 

A túlhallás jelei

Mit jelent a túlhallás? Egyszerűen fogalmazva: a túlhallással élő gyermek még a denevér szárnycsattogását is meghallja. Ennek vannak előnyei és sajnos hátrányai is. Jó hír azonban, hogy terápiával kezelhető!

Gyermekeim között másfél év van, és az alapvető lány-fiú tulajdonságokon kívül több különbség is van közöttük, amelyek arra engedtek következtetni, hogy a kislányom hallásával gond van. Beszédét három éves korában csak a szűk család értette, míg fiam már másfél évesen érthető volt. Kislányom nagyon szereti az ún. smart games-eket, imádja a logikai feladványokat, nagyon ügyesen sakkozik, gyönyörűen rajzol és színez. Kisfiamat ezek egyáltalán nem érdeklik, viszont ritmusosan mondja vissza a mondókákat, hangnemben maradva énekel és egy 'rímhányó-Romhányi'. Mindez még nem támasztja alá teljesen az aggódó anyai ösztönt, az viszont igen, hogy amikor mesét néznek, fiam tökéletesen mondja vissza az angol nevű mesehősök neveit is, a kislányom viszont teljesen mást hall és mást mond vissza. És ennél még szembetűnőbb az a különbség, hogy kislányom a mesébe folyton belekérdez, hogy "mit mondott?".

Mi a túlhallás?
Mi a túlhallás?

Hallásvizsgálatok

Három éves volt, amikor először gondoltam arra, hogy valami baj van a hallásával. Háromtól öt éves koráig évente többször vittem fül-orr-gégészetre és audiológiai vizsgálatra. Előbbinél a doktornő minden alkalommal megállapította, hogy orvosilag minden rendben van a fülével, utóbbinál jellemzően rossz eredmények születtek. Ennek egyik oka lehetett, hogy nem volt együttműködő, másik oka, hogy rosszul hallott.

Ma már tudom, hogy ez ok-okozati összefüggés. Nem volt együttműködő, mert zavarták a hangok, ebből kifolyólag rosszul is jelzett és így rossz lett az eredmény.

Mi az a túlhallás?

A túlhallás valójában azt jelenti, hogy az ún. túlérzékeny hangmagasságokat (frekvenciákat) is meghallja a gyermek, ezek a frekvenciák azonban gátolják a beszédértés pontosságát. Ez a jelenség magyarázatul szolgálhat a beszédértési zavarokkal küzdő gyerekek állandó visszakérdezésére, a hangzótévesztésekre, illetve arra is, hogy ha viszonylag halkan, lassan beszélünk hozzájuk, azt tökéletesen megértik.

A túlhallást, vagy más néven "fájdalmas hallást" úgy tudjuk leginkább elképzelni, hogy az elhangzó mondatban nem érzékeli a szavak közti szünetet, hanem egybefüggően hallja, ergo még az első hangzó is végig a fülében cseng, mire mi már a következő mondatot mondjuk. Ahhoz, hogy az információkat végigfuttassa és kiszűrje a lényeget, komoly agyi munkára van szüksége. Ebből kifolyólag az ilyen gyerekek általában okosabbak kortársaiknál, azonban mivel folyamatosan dolgoztatják az agyukat, hamar el is fáradnak és ez a későbbiekben sajnos diszlexiához, diszgráfiához is vezethet.

Történetünk a Hallásterápia című cikkben folytatódik.