Hiperérzékenység

2019.02.16

A hiperaktivitás ellenkezője a hiperérzékenység, más néven túlérzékenység vagy szuperérzékenység. A túlérzékenység nem egyenlő a hisztivel. A hiperérzékeny ember így születik, nem pedig a szociális környezetében tanulja el ezt a fajta hozzáállást.

Túlhallás és figyelemzavar

Óvodás korú kislányomnál a 4 éves védőnői státuszon derült ki először, hogy baj van a hallásával, ugyanis az audiológiai vizsgálat során nem egyértelműen és sajnos sokszor nem helyesen jelzett vissza. Ekkor kezdődött kálváriánk.

A folyamatos hallásvizsgálatok során jutottunk el az Edukid Halláscentrumba, ahol túlhallást diagnosztizáltak nála. Hátradőltem, hiszen úgy gondoltam, végre tudjuk az okot és hallásterápiával kezelhető is. Becsülettel végig is csináltuk, azonban nem volt igazi eredmény.

Az iskolakezdés áttörést hozott, az írás és olvasás elsajátításával helyükre kerültek a hangok, de nem nyugodtam bele az eddigi eredményekbe.

Hiperérzékenység

A Victofon Halláscentrumban végzett audiológiai vizsgálat szakértő diagnózisa szerint kislányom hallásával nincs semmi gond, viszont figyelemzavaros. Végigböngészve az elérhető netes szakirodalmakat, megállapítottam, hogy a figyelemzavarral azonosított hiperaktivitásból semmi sem igaz a lányomra, úgyhogy megnéztem, mi a hiperaktivitás ellenkezője.

Ez pedig egy addig számomra ismeretlen fogalom: hiperérzékenység, más néven túlérzékenység vagy szuperérzékenység. Durva, hogy három neve is van, nem? 

Hiperérzékenyésg
Hiperérzékenyésg

A túlérzékenység nem egyenlő a hisztivel. A hiperérzékeny ember így születik, nem pedig a szociális környezetében tanulja el ezt a fajta hozzáállást. Oka az idegrendszer szenzoros feldolgozásáért felelős területeinek túlérzékenysége a külső ingerekkel szemben. 

Tünetei és jellemzői

  • az iskolában félénkebb, gátlásosabb lehet társainál
  • a szünetekben gyakran félrevonul, kerüli a nyüzsgő iskolai élet színtereit
  • gazdag és komplex belső világuk van
  • erősen érdeklődnek a művészetek és a zene iránt
  • könnyen elárasztják őket az érzelmeik
  • közönség előtt vagy ha figyelik őket, gyengén teljesítenek
  • könnyen megijednek
  • érzékenyen reagálnak a fájdalomra és az éhség érzetre
  • testből érkező ingerekre különösen érzékenyek
  • akár egészen finom érzékelésbeli változásokat is képesek felismerni

Tesztet is lehet találni a neten, amit ki is töltöttem és egyértelmű volt, hogy kislányom szuperérzékeny. Ezzel az ismerettel a helyére került jó pár dolog a viselkedésében, viszont nem oldódott meg a hallásprobléma.

Jött a második tanév az iskolában és mindjárt az első fogadóórán azzal fogadtak a tanító nénik, hogy kislányom folyamatosan visszakérdez. Próbáltam magyarázni nekik a hiperérzékenységet és biztosítottak afelől, hogy lehet benne valami, de az ő véleményük az, hogy egészen biztosan gond van a hallásával.

Újabb vizsgálatok

A hallásprobléma most még nem zavarja a tanulásban. A tanító nénikkel karöltve az osztálytársakkal is megosztottuk a hallásproblémát, elkerülendő a cikizést. Az olvasott szöveg értésével nincs problémája, a felmérőket ötösre írja. Azonban ha jön a tollbamondás, diktálás stb, már komoly gondban lesz.

Szóval még nincs vége. Most keresem a tökéletes orvost, aki végig vezet majd bennünket ezen az úton. Mert egy nagyon egyszerű teszttel egyértelművé vált számomra, hogy tényleg baj van a hallásával. A számat eltakarva mondok neki mondatokat hol az egyik, hol a másik fülét befogva. A bal fülével hallva tökéletesen és azonnal megismétli, a jobb fülével hallva azonban csendben marad, illetve gondolkozik és megpróbálja kitalálni mit mondtam.

Ha Te is úgy érzed, hogy valami nem stimmel, ne állj meg az első megállónál! Menj, kutass, keress és szerezz bizonyosságot!

Történetünk a Vezetéses halláscsökkenés című cikkben folytatódik.