Gyermekkori hallásprobléma

2022.01.14

Ciksorozatom legutóbbi részében a vezetéses halláscsökkenésről írtam. Ekkor láttuk meg az alagút végét, de ehhez az kellett, hogy teljesen más oldaláról közelítsem meg kislányom hallásproblémáját.

Vezetéses halláscsökkenés

Mivel a korábbi SZTK-s, majd EduKid-es, illetve Victofonos audiológiai vizsgálatokkal lyukra futottunk, más perspektívából közelítettem meg a problémát. Miután elfogadtam a saját diagnózisomat, miszerint elképzelhető, hogy hallókészülékre van szüksége a lányomnak, a Ju-Med Egészségcentrumot felkeresve eljutottunk a Widex Hallókészülék Stúdió újpesti központjába. Bacsevics Linda fogadott minket, aki azonnal kimondta:

Kislányom a szemével hall!

Segítségével szinte pillanatok alatt találtunk megoldást az 5 évvel azelőtt észlelt problémára. Időpontot kaptunk a pécsi Fül-Orr-Gégészeti Klinkára, ahol nagyon rövid időn belül CT és MR vizsgálatot végeztek. Kiderült, hogy a belső fül csigájának normál 2,5 kanyarulatából mindössze 1,5 kanyarulata van a lányomnak és ez okozza a gyermekkori hallásproblémát.

Az eredményekkel visszatértünk Lindához, aki kiválasztotta a megfelelő hallókészüléket és láss csodát: kislányunk igazán megérkezett életünkbe! Ennek most már két éve. 8 éves korában kapta meg a hallókészülékét, amit nagyon szeret. Az iskolában az addig visszahúzódó kislányom társasági életet kezdett élni, barátokra lelt. Most 5. osztályos kitűnő tanuló. 

Gyermekkori hallásprobléma
Gyermekkori hallásprobléma

Tévhitek a túlhallásról

Mivel az első diagnózisunk kislányom 5 éves korában a túlhallás volt, 3 év haszontalan évet töltöttünk útkereséssel. Cikksorozatomban erről részletesen írok, de muszáj kimondanom: ha hallásproblémát észlelsz gyermekednél, NE VIDD az EduKid-be! 

Keresd fel Lindát a Widex Hallókészülék Stúdió Újpestben és a legjobb kezekben lesztek!

A túlhallással kapcsolatos tévhitek tisztázására részt vettünk a TV2 Magellán című műsorába készült riportban, remélem, számodra is segítséget nyújthatunk ezzel.