Miért a gyűrűsujjon hordjuk a jegygyűrűt?

2020.12.03

Az esküvőhöz vezető út első állomása az eljegyzés, így tehát új cikksorozatom első témájaként a jegygyűrű viselésének hagyományairól esik szó.

Mit mond a monda?

Több történet is kering arról, hogy miért éppen a gyűrűsujjon viseljük a jegygyűrűt. Az egyik Egyiptomig nyúlik vissza, akik tudományosan álltak hozzá mindenhez. Az ókori egyiptomi orvosok állítólag találtak egy különleges vénát, ami a bal kéz gyűrűsujjából indul és egyenesen a szívbe megy, mely jelenség egyetlen másik ujjunknál sem tapasztalható.

Egy ősi kínai magyarázat szerint minden ujjunk más-más hozzátartozónkat személyesíti meg.

  • a hüvelykujj a szülőket jelképezi,
  • a mutatóujj a testvéreket, barátokat szimbolizálja,
  • a középső ujj Te vagy,
  • a gyűrűs ujj a partnered,
  • a kis ujj pedig a gyerekeidet jelenti.

Ezért hordjuk a gyűrűsujjunkon a jegygyűrűt

A korábbi évszázadok alatt mindegyik ujjhoz más-más gyakorlati és eszmei tartalmat kapcsoltak. Minden ujjat más-más tisztább vagy piszkosabb tevékenységekre tartottak fenn, nyilvánvalóan az akkori, a XXI. századitól teljesen eltérő tisztálkodási szokások végett. A negyedik ujj volt a gyűrűviselő ujj. A negyedik ujjal ellentétben a harmadik ujjon nem volt szabad gyűrűt viselni, mert az a "trágár, tisztátalan és megvetett" ujj volt. Aki ezen az ujján gyűrűt viselt, azt ipart űző nőszemélynek titulálta a köztudat. A reneszánszból is származnak bizonyos asztrológiai hozzárendelések, miszerint a negyedik ujj a Nap, Apolló köréhez tartozik, amely sok derűt és pozitív vonást tartalmaz.

Ezért hordjuk a gyűrűsujjon a jegygyűrűt?
Ezért hordjuk a gyűrűsujjon a jegygyűrűt?

És akkor jöjjön egy izgalmas teszt, amely alátámasztani látszik a kínai magyarázatot!

A képen látható módon tedd össze a kezeidet úgy, hogy egymásnak támasztod az ujjaidat és a két tenyered nem érintkezik. A középső ujjaidat hajlítsd be, összetámasztva tartva őket. Csak a középső ujjaid legyenek lefele.

Az ujjaidat próbáld most egyenként szétválasztani. 

  1. Kezdjük a hüvelykujjainkat. Ez könnyen megy, mivel szüleinktől elválunk, nem kísérnek el bennünket éltünk végéig. Zárjuk vissza hüvelykujjainkat.
  2. Most nyissuk szét mutatóujjainkat. Ez is könnyen megy, elvégre testvéreink és barátaink saját sorsukat követik, nem a miénket. Zárjuk vissza a mutatóujjainkat.
  3. Most nyissuk szét kisujjainkat. Ez is könnyen fog menni, hiszen gyermekeink felnőnek és kirepülnek a fészekből. Zárjuk vissza a kisujjainkat is.
  4. Próbáljuk meg szétnyitni gyűrűsujjainkat.

No, ez már nem fog sikerülni. Csak a gyűrűsujjaidat lehetetlen szétválasztani, mert a partnereknek egy életre szóló kapcsolatban kell, hogy legyenek.

Ugye neked sem sikerült?

Ha érdekel, hogy milyen zenéket érdemes válogatni a szertartásotokra, hallgass bele az általam összeállított playlist-be!