Zenék esküvői szertartáshoz

2021.01.12

Az esküvőre való készülődés egyik sarkalatos pontja a szertartás alatti zenék kiválasztása.

Mikor van szükség zenére?

Az esküvői szertartás több részből áll és bizonyos momentumoknál szükség van aláfestő zenére. Segít, ha megnézzük a szertartás menetét, mert így könnyebb összeszedni, hogy melyik momentumhoz van szükség zenekíséretre.

  1. Várakozás
  2. Bevonulás
  3. Szertartásvezetői/anyakönyvvezetői beszéd
  4. Hivatalos rész: fogadalomtétel, aláírás, gyűrűhúzás, első hitvesi csók
  5. Közös momentum: homoköntés, gyertyagyújtás stb.
  6. Szülőköszöntés
  7. Gratuláció és kivonulás
Zenék esküvői szertartáshoz
Zenék esküvői szertartáshoz

Milyen zene kell az esküvői szertartáshoz?

A vendégek már korábban megérkeznek a házasságkötés helyszínére és kellemesebb a várakozás bármilyen instrumentális (ének nélküli), vagy akusztikus (erősítő nélküli hangszerjáték) zenére. Arra figyeljetek, hogy ne legyenek túl intenzív dalok, nehogy elvegye a hangsúlyt a bevonulásról, hiszen az lesz a Ti nagy pillanatotok.

A bevonulás az a pillanat, amikor minden tekintet egyszerre szegeződik rátok. Ilyenkor a zene is hangosabban szól és pont ezért válasszatok olyan számot, ami számotokra sokat jelent és visszaadja azt, amit egymás iránt éreztek. Legyen ez a kedvenc közös dalotok!

A szertartásvezetői/anyakönvvezetői beszéd alatt nem muszáj zenei kíséret. Ha mégis szeretnétek, akkor arra figyeljetek, hogy kifejezetten instrumentális zene szóljon és nagyon halkan, hogy minden szót jól lehessen érteni.

A hivatalos rész, amikor kimondjátok az IGEN-t. A fogadalomtétel, aláírás és gyűrűhúzás, valamint az első hitvesi csók kíséreteként érdemes lírai, továbbra is ének nélküli dallamot választani.

Ezt követi a közös momentum. Nagyon sokféle esküvői ceremónia közül választhatjátok ki azt, amivel még inkább kifejezésre juttathatjátok összetartozásotokat. A homoköntés vagy gyertyagyújtás kísérő zenéjéhez érdemes olyat választani, ami igazán közel áll hozzátok. Legyen ez a másik közös dalotok!

Amikor elérkezik a szülőköszöntés pillanata, a szertartást vezető sorai megindítják a szülői könnyeket. Ajándékaitok átadása alatt bátran szólhat énekes dal, amely szinte helyettetek mondja el gondolataitokat. A külföldi modern dalok helyett érdemes magyar előadótól választani, esetleg lehet régebbi dal is, amely szüleiteknek is jelent valamit.

A szertartás vége a koccintás és kivonulás. Érdemes halkabb és lágyabb dallamokra váltani, amíg fogadjátok a vendégek gratulációit. Ha pedig szeretnétek kivonuló zenét is, igazán szép keretet adna szertartásotoknak, ha újra felcsendülne bevonuló zenétek dallama.

Ha nincs konkrét elképzelésetek és ihletre van szükségetek, kattintsatok és hallgassátok meg az általam összeállított esküvői szertartás zene listát.

Ha segítségre van szükségetek, keressetek bizalommal!