Mi a tánc?

2022.02.14

A kapcsolatok, érzések és ötletek mozgásának és ritmusának fizikai kifejeződése. Senki nem találta fel a táncot. A történelem során minden kultúra szívében ott van; a tánc az emberiség része.

Érzelmek kifejeződése

A tánc megkönnyíti az érzelmek átélését és kifejezését, mindeközben kiegyensúlyozottságot, örömöt és szabadságérzetet ad. Kifejezheti és elmélyítheti a szeretetet, a kapcsolatot, az egybetartozást, de kifejezheti a harcot, a vetélkedést, a gyűlöletet és a küzdelemre készülődést is. Pozitív hatásai ismertek: összehangolja a két agyféltekét, növeli az állóképességet, javítja a mozgáskoordinációt és az egyensúlyérzéket, segíti önmagunk és testünk elfogadását.

Mi a tánc a valóságban?

Mindez persze a tudományos megfogalmazás. Mert a fontos az, amit mi magunk érzünk tánc közben. Az esküvői nyitótáncukra készülő pároknak a lépések elsajátítása nagy koncentrációt igényel. Tanítás közben pontosan látom, hogy mikor fáradnak el fejben és mikor jön el az a pillanat, amikor igazán elkezdik élvezni a táncolást. Amikor már elsajátították a szükséges technikát és lépéseket és magabiztosan táncolnak, olyankor csillan a tekintet és érkezik az őszinte, boldog mosoly. Addigra már helyükre kerültek a férfi és női szerepek, pontosan tudják mindketten, hogy a férfi határozott irányítását követi a nő. Ekkor már nincsenek erőharcok közöttük és megérkezik a feltétlen bizalom is. Ekkor tudják kifejezni igazán érzelmeiket.

Az esküvőre már egymás szemébe nézve, egymás mozdulatait követve, összehangoltan táncolnak majd és mindenki érzi az őket körülvevő harmóniát. A szertartás alatt kimondott fogadalom testet ölt táncukban és ez mindenki számára láthatóvá válik.

Esküvői táncoktatóként, szertartásvezetőként és koordinátorként lehetek a segítőtök legszebb napotokon. Amennyiben kettő vagy több szolgáltatásom is igénybe veszitek, alapáraimból kedvezményt biztosítok.