Tánc a lélek tükre

2019.01.11

A mondás szerint a szem a lélek tükre, de tánccal ugyanúgy kifejezhető minden érzés, mint tekintettel.

A tánc 5 pozitív élettani hatása

Nem véletlen, hogy a tánc (akárcsak a szem) a lélek tükre. Megkönnyíti az érzelmek átélését és kifejezését, mindeközben kiegyensúlyozottságot, örömöt és szabadság-érzetet ad. Szorongásainkat vagy boldogságunkat mozgásunkkal ugyanúgy kifejezhetjük, metakommunikációs eszközeinkkel hangtalanul üzenünk. A tánc ereje sokrétű. Nem csak mozgáskoordinációt fejleszt és a lépéseket, ritmust rendezi össze, hanem egyben párterápia is.

  • összehangolja a két agyféltekét
  • növeli az állóképességet
  • javítja a mozgáskoordinációt és egyensúlyérzéket
  • erőt ad és energiával tölt el
  • segíti önmagunk és testünk elfogadását
Tánc a lélek tükre
Tánc a lélek tükre

Tánc a lélek tükre

A párválasztásnak, a csábításnak ma is fontos eszköze a tánc. A szerelemben fontos szerep jut a testnek, bizonyos kultúrákban pedig a tánc elsajátítása alapfeltétele a felnőtté válásnak. Tánc közben megnyílik egy csatorna, amin keresztül különleges energiák áramlanak. Mindenki tud őszintén táncolni. Gátlásaink azok a gátak, amelyeknek felengedésével könnyebben kapcsolódunk önmagunkhoz és másokhoz.

Képzeljünk magunk elé egy esküvőt, ahol a jegyespár egymás szemébe nézve, egymás mozdulatait követve, összehangoltan táncol. Mindenki érzi az őket körülvevő harmóniát. Sugárzik belőlük az egymás iránt érzett szeretet, szerelem.

A tánc szociális életre gyakorolt pozitív hatásairól meggyőző kutatási eredmények szólnak. Egy amatőr táncosok önbeszámolóira alapozott kérdőíves kutatás eredményei rámutattak arra, hogy a tánc remek lehetőség új emberek megismerésére és új barátságok formálására. Ebből következik, hogy ha szeretsz közösségben lenni azért, ha pedig lassabban oldódsz fel, esetleg félsz a szokásos ismerkedési formáktól és nehezebben kezdeményezel beszélgetéseket, akkor pedig azért érdemes ellátogatnod egy táncórára.

Gyógyító erő

A tánc és a zene a legősibb gyógyító művészetek közé tartoznak. A mozgás jótékony, kreativitást fejlesztő, felszabadító és önbecsülés-növelő hatását minden tájékon és minden időben felfedezték. A testtartás és a mozgás közvetlenül tükrözi azt, ahogyan az ember érzi magát, sőt magát az ember élettörténetét is elmondja. Minden táncforma tud valamit adni, tánc közben észrevesszük az üzenetét.

A pozitív pszichológiai hatások mellett a tánc testi egészségre gyakorolt jótékony hatásairól sem szabad megfeledkezni. Amellett, hogy a tánc ugyanúgy alkalmas testsúly-kontrollra, mint a futás vagy a biciklizés, segíthet a helyes testtartás újra felfedezésében is. Sokat tud javítani megjelenésünkön, ha szépen kihúzzuk magunkat, ha pedig szépen kihúzzuk magunkat, akkor az határozottságot, magabiztosságot sugároz. Nem elhanyagolható tény, hogy egy táncóra során a tánc típusától függően egy 68-70 kilogrammos személy körülbelül 200-500 kalóriát éget el.

Ha érdeklődsz táncoktatás iránt, töltsd ki a jelentkezési lapot vagy keress elérhetőségeimen.