Farizomerősítés

2018.09.10

Kisbaba mellett nem jut energia külön edzőterembe menni, de még az otthon végezhető tornavideók is túl hosszúnak tűnhetnek. Ha várandóságod panaszmentes, vagy nem régen szültél és túl vagy a 6 hetes gyermekágyi időszakon, módjával már mozoghatsz. Én amúgy sem vagyok a nagy intenzitású, pulzus-szintet ugráltató edzések híve, ebben az állapotban pedig egyáltalán nem is javallott.

Van 5 perced? - tornavideó-sorozat

A DSM Move edzéseken külön gyakorlatsort csinálunk a farizmok erősítésére. Azonban nem titkolt szándékom, hogy elérjem az otthon lévő kismamákat és anyukákat is, hiszen én is jártam ebben a cipőben és tisztában vagyok a nehezített körülményekkel.

A "Van 5 perced?" tornavideó-sorozatom 1. részében a tartásjavítással foglalkoztunk. Ha ez kimaradt, érdemes pótolnod és az egyszerű gyakorlatsort beépíteni a hétköznapjaidba.

Farizom erősítés
Farizom erősítés

Farizom erősítés

A sorozat következő részében a farizmokra helyezzük a hangsúlyt. A farizmok a csípőre ható izmok, konkrétan a külső csípőizmok közé tartoznak. A szakmai terminológiában musculus glutaeusként is ismert izomcsoport három izomból áll: nagy, közepes és kis farizomból.

A nagy farizom a legnagyobb közülük, a medence hátulsó felszínén található, ami a combot hátra és oldalirányba emeli. Elsődleges funkciója, hogy nyújtja a csípőízületet, kiegyenesíti a törzset és a lábat hátrafelé mozgatja. A kis és középső farizom alul a nagy farizom oldalánál helyezkedik el. Funkciójuk, hogy a lábat kifelé, illetve oldal irányba távolítják.

Az 5 perces videóban látszólag nagyon könnyű gyakorlatsort csinálunk, de ha tényleg csinálod, örülsz majd, hogy csak 5 perc volt. Szánj magadra napi 5 percet és tornázz velem! Iratkozz fel YouTube csatornámra, hogy időben értesülhess az újabb edzésvideókról!