Lélegezz tudatosan!

2018.11.21

Bármilyen furcsa, a helyes légzés és a súlycsökkenés között van összefüggés. Vajon hová tűnik el a fogyáskor ledobott zsír? A válasz meglepő: kilélegezzük! Ezt nem én találtam ki és ha csak a fele igaz, placebónak is jó.

Kilégzés fontossága

"Amikor súlyt vesztünk, testünk a működéséhez a már korábban felhalmozott zsírt csapolja meg. A zsír, vagyis pontosabban a trigliceridek ilyenkor bomlani kezdenek és az így létrejövő zsírsavakat tudja a szervezet hasznosítani. A zsírsavak bomlásakor azonban nemcsak energia szabadul fel, hanem melléktermékként egy kis víz és egy csomó szén-dioxid is. Egy 2014-es brit tanulmány szerzői pontosan ki is számolták, hogy mennyi be- és kilégzésre van szükség ehhez a folyamathoz: 10 kilogramm zsír elégetéséhez 29 kilogramm oxigént kell magunkba szívni, és valamivel kevesebb, 28 kilogramm szén-dioxidot fújunk ki a végén. Keletkezik még 11 kilogrammnyi víz is, ez különböző testnedvek formájában távozik." [forrás: index.hu/tudomany]

Lélegezz tudatosan!
Lélegezz tudatosan!

Lélegezz tudatosan

A DSM Move edzéseken a "Figyelj a tartásra!" után a "Lélegezz!" a leggyakoribb figyelmeztető szavam. Nem tudom kellően hangsúlyozni ennek fontosságát, éppen ezért szánok neki külön bejegyzést.

Ösztönös légzésünk a szivacs és a víz játékára hasonlít. Ha a szivacsot összenyomjuk, akkor kimegy belőle a víz, ha elengedjük, ismét megtelik. Testünk ugyanígy viselkedik. A helyes légzés nem csupán több oxigénhez juttatja testünket, hanem általa az edzésünk minőségét is növelhetjük. A helyes légzéssel javul a teherbírás, jobb lesz a teljesítmény. Ki- és belégzéskor koncentráljunk a köldök tájékára. Orrunkon lassan belélegzünk, így a rekeszizmokat leeresztve előre domborodik hasfalunk, kilégzéssel pedig erőteljesen behúzzuk a hasfalat.