A házasság hete

2021.02.10

Közel két évtizede, 1996-ban indította útjára Richard és Maria Kane az Egyesült Királyságban azt a kezdeményezés, amely minden évben a házasság és a család fontosságára kívánja irányítani a figyelmet Valentin-nap környékén.

A házasság hetét mára 4 kontinens 21 országában ünneplik, hazánkban 2008 óta országos rendezvénysorozatot szerveznek. A programsorozat célja, hogy gyakorlati példamutatással, tudományos kutatások eredményeivel és erkölcsi érvekkel alátámasztva erősítsék a házasság értékét.

A házasság fontossága

Ilyenkor, amikor nyakunkon a Valentin-nap, megerősödnek a szerelemmel kapcsolatos érzelmek és gondolatok. Nem véletlen, hogy a házasság világnapja is a Valentin-nap köré esik, február 9-én van.

A házasságnak nagy publicitás járna, hiszen a társadalom alapját a tartós, jól működő házasságok és családok képezik. Ha bizalmi alapokon nyugszik a kapcsolat és egy életre tervezik, akkor ad egyfajta biztonságérzetet, összetartást és kölcsönös felelősségvállalást.

Nem csak a házasság hete ünnep

A házasság hetén kívül megünnepeljük házassági évfordulónkat is, ami remek alkalom arra, hogy meg is erősítsük házastársi szövetségünket. Sok pár szívesen átéli újra a házasságkötésük meghitt pillanatait. 

Ilyenkor persze már nincs szükség anyakönyvvezetőre, hiszen nem új fogadalomtételről van szó. Az is elképzelhető, hogy a hivatalos házasságkötésükkor szerényebb szertartást engedhettek meg magunknak, az évek múltával viszont a házassági évfordulójukon szeretnék nagyobb társasággal, vagy különleges helyszínen megünnepelni összetartozásukat.

 Ilyenkor elegendő egy szertartásvezetőt keresni, aki meghitt és emlékekkel bővelkedő beszédében teszi még emlékezetesebbé a házassági évfordulót.